Kuka on Riikka?

Olen 37-vuotias laulupedagogi, laulaja ja mentaalinen valmentaja. Olen opettanut ryhmiä 2000-luvun alusta ja yksityisiä oppilaita vuodesta 2005 lähtien. Oppilaideni kirjo on ollut hyvin laaja näyttelijöistä, kuoroista ja bändien solisteista monivammaisiin erityisoppijoihin.

Minulle tärkeintä kaikessa opetuksessa on, että se tuottaa oppijalle iloa ja onnistumisen kokemuksia. Suurin palkintoni opettajana on nähdä, kuinka ihmiset käyttävät omia siipiään ja lentävät rajojensa yli. Kaikessa musiikissa kuningasparina on leikkimisen hulvaton ilo ja perustaitojen ja –tietojen vankka hallinta. Ne ruokkivat toinen toisiaan ja kantavat ammatillisuuteen asti.

Monipuolinen muusikko

Laulajana intohimoni on kansanmusiikki, erityisesti kalevalainen runolaulu. Minua inspiroi äänen monipuolinen käyttäminen, ja se kuljettaakin minua proggressiivisesta rockista laulelmaan. Mukana kulkevia yhtyeitä ovat lauluja väärinpäin esittävä nirep niruN sekä laulua ja tarinankerrontaa yhdistelevä Tarinayhtye Tarukki. Teen mielelläni keikkoja erilaisissa tilaisuuksissa, niin juhlasaleissa, metsäpolulla kuin pilkkopimeässäkin.

Valmistuin maisteriksi Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta vuonna 2008. Tämä koulutus antoi minulle laajan pohjan muusikkona ja opettajana toimimiseen. Pääinstrumenttina opiskelin pop-laulua. Pianoa olen soittanut naperoiästä asti, ja Sibelius-Akatemiassa pätevöidyin vapaasäestyksen opettajaksi. Säestykset taittuvatkin vaivattomasti toivomassasi sävellajissa. On ilo palvella oppilaita myös muusikkona!

CVT: selkeitä äänenkäytön työkaluja

Valmistuin valtuutetuksi Complete Vocal Technique -opettajaksi Complete Vocal Instituten kolmivuotisesta opettajankoulutuksesta vuonna 2011. CVT on tanskalaisen Cathrine Sadolinin kehittämä tekniikka. Se soveltuu kaikkiin äänenkäytön tapoihin laulusta puheeseen ja kaikkiin laulutyyleihin aariasta örinään. Menetelmä perustuu ihmiskehon anatomiaan ja fysiologiaan, ja se huomioi erilaiset oppimistyypit.

CVT tarjoaa minulle selkeän kartan äänen toimintaan niin laulajana kuin opettajana. Pidän tämän tekniikan konkreettisuudesta, ja otan sen avuksi aina, kun tarvitsen selkeää äänen työkalupakkia. Haastavissakin äänenkäytön tilanteissa minulla on jotakin ”kättä pidempää” apuna, eikä esityksen onnistuminen ole kiinni tunteen palosta tai tuulen suunnasta.

Lue lisää CVT:stä

Jännityksen ja häpeän kesyttämistä

Mentaaliseksi valmentajaksi valmistuin vuonna 2013 Susan Hedmanin kolmivuotisessa Tähtikoulussa. Mentaalisen valmennuksen perusidea siitä, että meissä on sisällä tarvitsemamme voima, rakkaus ja tieto ohjaa hyvin paljon opetustani.

PSYCH-K® on yksi tehokkaimmista tietämistäni työkaluista esiintymisjännityksen ja ylikriittisyyden purkamiseen. Tämä amerikkalaisen Rob Williamsin kehittämä menetelmä auttaa aivojamme pääsemään tilaan, jossa alitajuisten esteiden ja pelon tunteiden purkaminen on ällistyttävän nopeaa ja vaivatonta. Kouluttauduin PSYCH-K-fasilitaattoriksi syksyllä 2015. PSYCH-K on minulle tosielämän taikuutta!

Harmoninen laulu: Meditaatiota hoitavassa äänessä

Hiljainen, pehmeä ääni, pitkät vokaalit, resonanssin tunnustelu keholla, yläsävelten ja erilaisten mikroviritysten kuunteleminen ja laulaminen. Siinä aineksia tähän lempeään, syvään laulutapaan, joka kantaa nimeä harmoninen laulu.

Harmonista laulua olen opiskellut 2000-luvulla sen luojan Iegor Reznikoffin johdolla. Tämä lempeä ja herkkä laulutapa rakentaa minulle sillan kehon ja hengen välillä. Minulle ihminen on pohjimmiltaan henkinen olento, ja se näkyy niin opetuksessani kuin musiikissani.

Lue lisää harmonisesta laulusta